Frytownica do potraw: Wszystko co powinieneś wiedzieć

7 czerwca 2021 by Brak komentarzy

Jeśli myślisz o zakupie lub masz frytkownicę w domu, oto kilka wskazówek jak najlepiej ją wykorzystać. Poznaj korzyści płynące z gotowania przy użyciu tego popularnego urządzenia i ciesz się pysznymi potrawami.

Frytownica lub frytkownica to urządzenie, którego potrzebujesz jeśli uwielbiasz jeść pyszne i zdrowsze potrawy. Dzięki wielu opcjom, możesz przyrządzić niewiarygodną ilość potraw przy użyciu minimalnej ilości oleju, nie tracąc przy tym pysznego smaku i konsystencji chrupiących, smażonych potraw.

Jak działają frytownice?

Frytownice powietrzne lub frytownice bezolejowe mają proces gotowania bardzo podobny do tego z piekarnika, sposób gotowania polega na gorącym powietrzu, które krąży bardzo szybko wewnątrz. Urządzenie składa się z dwóch głównych części: pojemnika, który określa pojemność lub objętość przechowywania oraz struktury kontrolnej, w której ustawia się czas i temperaturę gotowania.

Jakie potrawy można przygotować w tym urządzeniu?

To niesamowite urządzenie nie tylko służy do robienia frytek lub nuggetsów, w rzeczywistości można zrobić nieskończoną ilość potraw ze wszystkich składników np. ryb, kurczaka, krewetek, jaj, kiełbasek, czerwonego mięsa, warzyw, a nawet deserów.

Korzyści płynące z gotowania we frytownicy bez oleju

Zdrowsze jedzenie dla każdego: ponieważ do gotowania używa się mniej oleju, otrzymujesz jedzenie przygotowane z mniejszą ilością kalorii, co znajduje odzwierciedlenie w daniu, które zachowuje teksturę i konsystencję, a jednocześnie zawiera mniej tłuszczu.

Zmniejsza czas gotowania: w porównaniu z piekarnikiem elektrycznym, frytownica jest lepszą opcją, ponieważ ma zaprogramowane systemy żywnościowe zgodnie ze składnikami, tj. jeśli zamierzasz gotować kurczaka, warzywa lub owoce morza, frytownica ma skonfigurowany plan gotowania skoncentrowany na każdej żywności, aby gotować z odpowiednim czasem i mocą, co znajdzie odzwierciedlenie w daniach przygotowanych szybciej.

Łatwa do czyszczenia: tradycyjne frytownice są trudne do czyszczenia, jedną z wielkich zalet tego urządzenia jest to, że wystarczy wyjąć główny pojemnik i kratkę (jeśli masz), aby wyczyścić je łatwo i szybko. Możesz to zrobić za pomocą serwetki lub dokładniej za pomocą gąbki z mydłem i wilgotnej szmatki.

Na jakie cechy należy zwrócić uwagę przed zakupem?

Pojemność. Zastanów się nad tym punktem przed zakupem; będzie to zależało od porcji, które musisz ugotować. Na każdy litr pojemności można przygotować 2 porcje jedzenia.

Wielkość. W kuchni zazwyczaj masz ograniczoną przestrzeń, więc weź pod uwagę miejsce, w którym ją umieścisz i miejsce do przechowywania, zwłaszcza jeśli jest to frytownica o pojemności 5 litrów.

Zużycie energii elektrycznej. Kiedy przeniesiesz swoje przepisy z kuchenki na frytownicę, zauważysz niewielki wzrost rachunku na koniec miesiąca, frytownica zużywa około 390 Wh do usmażenia pół kilograma ziemniaków, czyli około 25% więcej energii elektrycznej niż klasyczna frytownica, dlatego ważne jest, abyś rozważył ten wydatek, żeby uniknąć niespodzianek.

Części zamienne. Urządzenia powinny mieć co najmniej 5-letni okres użytkowania, upewnij się, że urządzenie które kupujesz ma części zamienne i/lub gwarancję od dostawcy, abyś mógł ją bez problemu naprawić.